TÁLLYA ÉPÍTETT ÖRÖKSÉGE

Tállya nevét feltételezhetően a tatárjárás után bevonult vallonok erdőpusztítása után kapta. A történelem során mindig is fontos szerepet töltött be a környező települések életében. Itt volt a legnagyobb szőlőtermő terület, ahol kiváló borokat készítettek, itt komponálta műveit Lavotta János, a híres hegedűművész, és itt keresztelték meg Kossuth Lajost.

Ha a településen járunk, mindenképp érdemes felkeresni a Mailloth-kastélyt, ami valaha a bárói család otthona volt. Építésének körülményei bizonytalanok, egyesek a Rákóczi családhoz kötik, míg mások csak évekkel későbbre eredeztetik.

Az ’L’ alakú, barokk stílusú, részben alápincézett épületet a 19. században többször is bővítették és átalakították. Az emeletén állandó kiállítás várja a látogatókat, ahol a Közép-Európai Művésztelep alkotásait mutatják be.

A 18. század közepén épült Franz Anton Hillebrandt, a kor egyik legnagyobb építészének tervei alapján a Balogh-kúria. Az épület terveztetője Grassalkovich Antal, a Magyar Építészeti Kamara elnöke. Az épület szabadon álló, téglalap alaprajzú, eredetileg 5 északkeleti és 5 délnyugati helyiségből állt. A Hivatalos Műemlékvédelmi Jegyzék szerint copfstílusban épült.

Az 1950-es években még lakott kúria pár év alatt teljesen tönkrement, aztán felújították és 1963-ban átalakították. Az épület sajnos ma is romos, mégis, ha arra járunk, falaiban felfedezhetjük történelmünk emlékeit. Tállyán járva álljunk meg egy pohár borra, és tegyünk rövid sétát a környéken. A gyönyörű természet mellett csodáljuk meg épített örökségeinket is.