Pincemustra: bemutatkozik a Szűcs Pincészet

A Szűcs Pincészet fiatal résztvevője a Tokaj-hegyaljai bortermelésnek. Tulajdonosa, Szűcs Ferenc 2011-ben kezdett szőlőterületeket vásárolni Tállyán. Célja kezdettől fogva az volt, hogy a történelmi első osztályú dűlőkről (Bohomály, Hasznos, Somszög) kiváló minőségű, egyedi, a tájra, a mikroklímára jellemző borokat készítsen. Az első évjárat, a dűlőszelektált Bohomály száraz furmint 2013-ban került lepalackozásra. 2015-től pedig kijött az első dűlőszelektált tétel a Somszög dűlőből is.

A pincészet jelenleg 5,5 hektáron gazdálkodik, a szőlőművelésben és borászati munkában Hudák István segít a pincészetnél. A szőlőmunkák során a pincészet minél kíméletesebb művelésre törekszik, melynek célja a kiváló minőségű alapanyag előállítása jelentős terméskorlátozással. Céljuk a minél természetesebb borok előállítása; a dűlő, a fajta, az évjárat jellegzetességeit szeretnék megmutatni. Így kerülik a faélesztő használatát, előnyben részesítik a kerámia- és fahordókban való erjesztést.

A Szűcs Pincészet a Tállya Wines szövetkezet tagja, ahol a Tállya környéki dűlőkről származó borok házasításával mutatják meg a Tállyához tartozó területek kiválóságát, a Tállya furmint, Tállya hárs, Tállya késői szüret borokkal.