Pincemustra: bemutatkozik a Homoky Pincészet

A Homoky Pincészet Tokaj-Hegyalján, Tállyán található. Családunk 1886 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel a településen. Jelenleg a harmadik generációs Homoky András és felesége, Homokyné Szűcs Erzsébet vezeti a birtokot.

Szőlőterületeink Tállya határában, illetve egy mádi dűlőben találhatóak. A teljes termőterület 10 hektár, amely mellett 3-4 hektár parlag vár még betelepítésre. Furmint, hárslevelű és sárgamuskotály fajtákkal dolgozunk, melyekből készülnek száraz, illetve különböző maradékcukor tartalmú borok. Készítünk hagyományos tokaji borkülönlegeségeket is, mint a száraz/édes szamorodni, az aszú, illetve az eszencia. András és Erzsébet nagyobbik lánya, Dorka 2012-ben kapcsolódott be a birtok életébe. Ő kezdett el foglalkozni a termőhelyet középpontba állító borokkal. A kiválasztott dűlőkből (Bártfai, Görba, Sas alja, Hetény) azóta minden évben készülnek dűlőszelektált borok. Célunk ezzel a tállyai területek megismerése és bemutatása.

Az egyediséget a szőlőművelésben, a szőlő egyensúlyában és a jó minőségű alapanyagban keressük, melyből a pincében a lehető legkevesebb beavatkozással, természetes módon készítünk bort. 2013-ban elkezdtük egyes területeink átállítását organikus művelésmódra, a jövőben ezt szeretnénk folytatni, és a lehető legtermészetesebb és fenntarthatóbb utat követni.