MÁDI DŰLŐK KINCSE

Ha Tállya környékén járunk, mindenképp látogassunk el a gyönyörű Mádra. A település jelenlegi szerkezete megegyezik a 18-19. században kialakult struktúrájával. Az elmúlt években történt fejlesztések teljesen beleolvadnak és illeszkednek a településképbe. Mád régen is és ma is igazán jelentős szerepet tölt be az aszúkészítésben és Tokaj-Hegyalja örökségében.

A község szívében kivételes bemutatóhely született pár évvel ezelőtt: az Aszúház. Az aszútörténelem modern kiállítás formájában elevenedik meg a borászat és a tokaji borok rajongói számára. Interaktív játékokkal, virtuális bemutatókkal és különleges eszközökkel mutatják be a szőlőművelést, az aszú és más muzeális borok készítésének folyamatát, Mád bortermelésének történetét, és megismerkedhetünk híres termelők palackjaival. Légi felvételek alapján összeállított installáción adnak áttekintést a helyi szőlőhegyekről, illetve archív filmhíradó részleteit nézhetik meg a látogatók, ahol az elmúlt évtizedek történéseiről hallhatnak. Modern applikációk és érintőképernyőkön keresztül megtekinthetjük a mádi borarchívumot is.

Az Aszúház egyik legnagyobb érdekessége a bortrezor, ahol profi körülmények között tárolhatjuk különleges és egyedi borainkat. Nem csak a befektetésért és az italok romlandósága miatt érdemes bortrezorban tárolni a borokat. Családi vagy üzleti események alkalmával pár üveg vagy akár tucat bort helyezhetünk el itt, hogy évente kivegyünk egyet-egyet az évfordulókon. A trezorban a kóstolás is biztosított, így évről évre láthatjuk, milyen változáson megy keresztül a raktározott bor.

Mád eddigi sikereinek köszönhetően, a borászati és pincekultúrájáról híres települést már a világ számos pontján ismerik. Ezzel egyre közelebb kerül célja eléréséhez, hogy nemzetközileg is a régió modern, hagyományos értékekre építő, gasztronómiai és turisztikai központjává váljon.