Kerekdomb Fesztivál Tállya fejléc kép

Wine cellars

PINCEMUSTRA ÉS A TÁLLYAI BORSOR BEMUTATÁSA


Pincemustra a Tállyai Történelmi Borút Egyesület tagjainak pincéiben

A hagyományos borkészítési eljárás iránt érdeklődők számára a Borút Egyesület egész nap látogatható borkóstolókat kínál a megjelölt pincészeteknél. A nyitott pincék borkóstolási lehetőséggel és házias ételekkel várják a betérőket. A felsorolt pincékben a borokat a Borútlevél megváltása után lehet megkóstolni.
Kis Borútlevél: 1500 Ft, amellyel a pincemustrán részt vevő tállyai helyszíneken egy konkrét bort vagy pálinkát (Szóráth Kisüsti Pálinka) kóstolhat meg a fesztivál ideje alatt.
Nagy Borútlevél: 6000 Ft, amellyel a pincemustrán részt vevő tállyai helyszíneken egy prémium bort vagy pálinkát (Szóráth Kisüsti Pálinka) kóstolhat meg a fesztivál ideje alatt. Borútlevelek elővételben az interneten, a helyszínen az információs pontokon vásárolhatók a fesztiválbérlet mellé.

Zsadányi Pincészet

6
Lavotta u. 10.

A pincészet feltárja és megmutatja azokat a titkokat, amelyek Tokaj-Hegyalján a tállyai dűlőkben rejlenek, azokat a jellegzetességeket, amelyeket a vulkáni kőzetek, ásványok hoznak létre a karakteres, magas koncentrációjú és minerális furmintokban, nőiesen lágy hárslevelűkben és nem utolsósorban a kiváló minőségű aszúkban. Az évszázadok alatt kialakult hagyományokat tiszteletben tartva, de a 21. század ízlésének megfelelően olyan magas minőségű tokaji borokat kívánunk megalkotni, amelyek önálló karakterrel rendelkeznek és jellegzetesen csak a tállyai dűlőkben születhetnek. Hiszünk abban, hogy az egykor királyok által szeretett és kedvelt bor mára minden ember szerelmévé válhat, és bízunk benne, hogy egyre többször kerül az Önök asztalára is!

Programok:
borkóstolás, beszélgetés a teraszon a nyitvatartási idő alatt

Merum

21
Tállya, Rózsa utca 34.

A Merum Pincészetet Farkas Dezső és családja alapította Tállyán 2015-ben, egy közel 300 éves, műemlék-jellegű épületben. 2,4 hektáros szőlőterületeink a Sárospataki Hosszú-hegy Darnói részén, andezit törmelékes nyiroktalajon, dél-délnyugati fekvésben, valamint Tállyai Pipiske-dűlőben, riolittufás erdőtalajon találhatók. Szélsőségektől mentes borászati filozófiánk szerint évente 20–40 hektoliter száraz, félszáraz, késői szüretelésű bort készítünk. Pincészetünkhöz kapcsolódik vendégszobánk, ahol vendégeink aktív pihenését vezetett e-bike dűlő- és tematikus túrákkal segítjük.

Programok:

Vezetett e-bike dűlőtúrák a Tállyai dűlőkben (szombat–vasárnap 09.00–12.00); vezetett e-bike dűlőtúrák a Mádi dűlőkben (szombat–vasárnap 13.00–16.00). A túra részvételi díja 5000 Ft/fő, jelentkezés telefonon: 20/478-6382

Lévai Ádám grafikusművész MÁMORSZABADÍTÓK című kiállítása az udvarban. Tárlatvezetés szombaton 16.00–17.00

Homoky Pincészet

10
Rákóczi u. 49.

Dédnagyapánk 1886-ban készítette el első borát Tállyán. Jelenleg a 4. generáció veszi át a birtok irányítását. A szőlőben és a borban
is a természetességre törekszünk. Borainkkal a tállyai termőhelyet szeretnénk bemutatni. Évről évre sokat kísérletezünk, hogy minél közelebb kerüljünk ehhez. Száraz dűlőszelektált és fajtaboraink mellett megtalálhatók a különböző maradék-cukor-tartalmú édes és a szamorodni, aszú borok is.

SZÓLÓ

11
Tállya, Bocskai u. 19.

Biodinamikus gazdálkodást folytatunk, célunk, hogy az ember és a természet teljes összhangban tud-
jon együttműködni, és természetes alapanyagból készült, kompromisszummentes borok kerüljenek a palackba. 10 hektáron gazdálkodunk, Tállya kiemelt dűlőiben. A borkészítésben a helyi hagyományokat ötvözzük a technológiai újításokkal.
Arra törekszünk, hogy beavatkozás nélkül tudjuk támogatni az alapanyagot a borrá válás útján, és ezen keresztül mutassuk meg a termőhely és az évjárat adta lehetőségeket.

Tematikus borkóstolók:
Péntek: 17:00–18:30 SZÓLÓ Natúr – Tállya természetes arca
Szombat: 16:00–17:30 SZÓLÓ Natúr – Tállya természetes arca
A borkóstolók ára 5000 Ft/fő, Kerekdomb karszalaggal 3000 Ft/fő
Regisztráció: timea@szolo.eu, +36 30 968 5340

Szűcs Pincészet

12
Tállya, Honvéd utca 1.

A pincészet tulajdonosai Szűcs Alexandra és Szűcs Ferenc, akik Tállyán 5,5 hektár szőlőterületen gazdálkodnak. A szőlők a történelmi, első osztályú Somszög és Bohomály dűlőkben terülnek el, kiváló, vulkanikus talajon, amely igen minerális és vastag borokat ad. A pincészet arra törekszik, hogy a borokon keresztül bemutassa a tállyai dűlők egyediségét és nagyszerűségét. A Szűcs Pincészet tulajdonosai a Tállya Wines közösség tagjai, amelyben négy másik társukkal együtt, közösen előállított boraikkal a tállyai borok megismertetésén tevékenykednek.

Somszög birtok, Barta Péter

9
Tállya, Bocskai u. 18.

A Somszög birtok tulajdonosa, Barta Péter szenvedélyesen dolgozik a tállyai borok népszerűsítésén, a Hegyalját egykor meghatározó, sikerre vivő értékek feltámasztásán. A Tállya Wines közösség egyik alapítója, amely friss energiákat hoz a nagy múltú településre. Szőlőterületei a Somszög- és a Patócs-dűlőkben találhatók, a birtok névadója Tállya egyik első osztályú történelmi dűlője, délnyugati kitettséggel, erősen riolitos talajjal. Szépen is hozzák a Somszög-borok a környékre jellemző mineralitást, párosítva gyümölcsösséggel, finom, izgalmas fűszerességgel.

Program: borkóstolás, lounge

Szalóczi Pincészet

15
Rákóczi u. 51.

A Szalóczi Pincészet egy családi tulajdonban lévő és üzemeltetett pincészet. 2014 óta a borokat apa-fia együttműködve készítjük. Tökéletesen kiegészítjük egymást, és mivel apukám mindig partnerként kezelt a családi borászatban, így éreztem a sok munka gyümölcsét. A fiatalos gyümölcsös borok mellett megtalálhatóak a hagyományos érleléssel készítettek is. 2021-ben a Vinagora borversenyen aranyérmet szereztünk egy 6 puttonyos aszúval, és a Meggyesek furmintunkat is ezüstéremmel díjazták a Winelovers top 100-on.

Európa Centruma Pinceborozó

19
Palota út 16.

Az Európa Centruma Pinceborozó Tállyán zöldövezetben, a Palota úton található.
A pinceborozóban és a kerthelyiségben 80-80 fő foglalhat helyet. A magyaros vendéglátás a hangulatos pincerendezvények lebonyolítására, borkóstolással egybekötött egytálételek elfogyasztására alkalmas. A csodálatos hangulatú parkban kapott helyet a fenyőgerendákból épült vendégház, amely 8 szobával rendelkezik, 22 fő elszállásolására nyújt lehetőséget. Nyáron az üdülő vendégek fürödhetnek a parkban lévő, fedett úszómedencében.

Program: az Európa Centruma Pinceborozó és a Vendégház létesítményeinek bemutatása. A vendégházban lévő falfestmények megtekintése.

A pincészetben hordós bort kóstolhatunk.

Dudovics Pincészet

13
Rózsa u. 6.

A többtagú családi pinceegyüttes a 17–18. században épült, és mintegy 600 hl bor hagyományos, tölgyfahordós érlelésére alkalmas. Az érlelés ideális körülményeit a vastag riolittufa falak, az évszázados nemes penész (Cladosporium cellare) és az állandó 10-11 Celsius-fok hőmérséklet biztosítja. Pincénkben a borok hagyományos eljárással, derítés és szűrés nélkül, tölgyfahordóban érlelődnek.

Program: borkóstolás

Bagolyvár Pince

20
Rózsa u. 3.

Családunk az 1800-as évek elejétől él településünkön. Őseink kötődtek a szőlőműveléshez, borkészítéshez. Jelenleg a dédnagyapám által1951-ben vásárolt műemlék lakóházban lakunk, amely az 1600-as években épült, illetve itt található a körülbelül 600 éves, kézzel ásott, több ágú borospincénk, amelyben tölgyfahordókban érleljük borainkat, amelyek tradicionális kézműves módszerekkel készülnek, és az egész tokaji palettát lefedik, a száraztól az aszúesszenciáig. Szőlőültetvényeink Tállya öt különböző dűlőjében, 4,5 hektáron terülnek el, így garantálva a különleges ízvilágot az akár 30–50 éves szőlőtőkék által.

Program: borkóstolás, pincetúra. Étkezés: töltött káposzta (szombaton)

Budányi Pincészet

17
Tállya, Rákóczi út 22.

Családi pincészetünk vendéglátással, borkóstolásokkal és a tokaji borok forgalmazásával foglalkozik. Szőlőterületeink Tállyán, Mádon és Szerencsen találhatók. Munkánkban arra törekszünk, hogy egyre kiválóbb borok szülessenek a kezeink alatt, amelyek tovább öregbíthetik Tokaj-Hegyalja hírnevét.

Programok: borkóstolások
Étkezési lehetőségek: vadpörkölt savanyúval; babgulyás ház kenyérrel, borkorcsolyák

Szóráth Kisüsti Pálinka

26
Tállya, Dobogó út 18.

A Szóráth Kisüsti Pálinka hagyományos, kétszeres lepárlással készül a több évtizedes családi vállalkozás pálinkafőzdéiben, Tokaj-Hegyalján és a Gönczi Barack termőhelyén. Szőlő- és törkölypálinkáikat a borvidék ikonikus szőlőfajtáiból érlelik. Gönczi barackpálinkájuk, vadbirsük lekvárosan édes finomság. Illatos és hosszan tartó ízű pálinkáik a termőhely egyedi karakterét mutatják. Pálinkáik a hivatalos országos versenyeken az elmúlt években több „országgyőztes” (kategória champion) minősítést is elnyertek, a Nemzeti Pálinkakiválóságok válogatásába is bekerültek.

Program: Bemutató beszélgetések a nyitvatartás ideje alatt, folyamatosan a vendégek rendelkezésére állunk: a hagyományos magyar, kétszeres lepárlású kisüstipálinka-főzésről, a kisüsti pálinkákról, igény szerint a termékpalettánkról a pálinkákból választhatnak, és annak szakértő bemutatása (az aktuális termékárlista szerint a pálinkák ára, a bemutatásért külön díjat nem számítunk fel).

Pintes Vendégház

24
Nyerges u. 1.

Pince bemutatása borkóstolással.

A pincészetben hordós bort kóstolhatunk.

Rácz és Koroknay Pince

18
Tállya, Rákóczi út 24.

Két tősgyökeres család, kit összeköt egy házasság. Generációk óta tartó szerelem, mi a szőlőkhöz köt, és onnan el nem enged. Minden dűlőhöz fűződik egy-egy kedves történet. Nyírjes, Hetény, Őz-hegy „Tállya”, és ezek mesés kilátása. Köves-hegy, Sas-alja mind-mind dűlők
neve, tüzes bájos ital, annak minden nedve. Hagyományos módon készülnek boraink, hordóban érnek tovább, hosszú ideig. A pincének mesélnek nemes falai: Hisz 300 év hosszú idő, van is mit regélni. Megőriztünk mindent, mit ránk hagytak az ősök, még ha emiatt nem is lettünk hősök.

Rózsa Pincészet

23
Tállya, Rákóczi u. 11.

A tősgyökeres, harmadik generációs, szőlész-borász végzettségű szakember célja a minőségi szőlőtermesztés mellett olyan bor készítése, amely elegáns, nemes, letisztult, tükrözi a borász egyéniségét, egyediségét, valamint a termőhelyet. Pincészetünkre jellemző kifejezések: gyökerek, hagyomány, egyszerűség, tisztaság, öröm, türelem, innováció, megújulás, fejlesztés, szakmaiság.

Kóstolható borok: „Együtt” száraz Furmint, vagy „Inez” édes Furmint
Program:
Péntek 17.00–21.00 Zene és bor, kávé és süti…
17.00-tól nyitott udvarral, a Rózsa Pincészet boraival várunk minden érdeklődőt!
A zenét a jó hangulathoz a Chico Madala jazz formáció adja a nyitva tartás idején!
Mellette Nagy-Nádház Réka kézműves süteményei, valamint Konczvald István barista kávéi adják a plusz töltetet a program mellé.
Szombat 13.00 udvarnyitás Konczvald István barista kávéival, aki személyesen kalauzol el mindenkit a kávék világába!
Nagy-Nádház Réka kézműves süteményei, melyek mind a Pincészet édes boraihoz, mind a kávékhoz tökéletesen harmonizálnak!
13.00–21.00 Borkóstolás a Pincészet boraival, beszélgetés
15.00–16.30 Különleges beszélgetésre invitálunk mindenkit, kicsit magunk mögé téve a száraz borokat és nyitva az édes borok, az aszúk világába! Mindezt felejthetetlenné teszi számotokra két borász vendégünk Szepsy István és ifj. Szepsy István, valamint a Rózsa Pincészet borásza, Rózsa György Péter.

A program limitált létszámú, előzetes regisztrációhoz kötött. A regisztrációs linket a Rózsa Pincészet
facebook oldalán tesszük közzé! www.facebook.com/rozsapinceszet

Aranynap Borászat és Vendégház

22
Tállya, Rákóczi u. 45.

Az Aranynap Borászat és Vendégház 2008-tól nyújt szálláslehetőséget a Tállyára érkező vendégek számára. A vendéglátó Knizner család a polgári ház alatti pincében kínálja Tállya dűlőiben termett, furmint, hárslevelű és muskotály szőlőfajtákból készült borait. A tradicionális eljárással készült fahordós tételek mellett megízlelhetik a friss, üde, gyümölcsös reduktív borokat is.