Kerekdomb Fesztivál Tállya fejléc kép

Wine cellars

PINCEMUSTRA ÉS A TÁLLYAI BORSOR BEMUTATÁSA


Pincemustra a Tállyai Történelmi Borút Egyesület tagjainak pincéiben

A hagyományos borkészítési eljárás iránt érdeklődők számára a Borút Egyesület egész nap látogatható borkóstolókat kínál a megjelölt pincészeteknél. A nyitott pincék borkóstolási lehetőséggel és házias ételekkel várják a betérőket. A felsorolt pincékben a borokat a Borútlevél megváltása után lehet megkóstolni.
Kis Borútlevél: 1500 Ft, amellyel a pincemustrán részt vevő tállyai helyszíneken egy konkrét bort vagy pálinkát (Szóráth Kisüsti Pálinka) kóstolhat meg a fesztivál ideje alatt.
Nagy Borútlevél: 6000 Ft, amellyel a pincemustrán részt vevő tállyai helyszíneken egy prémium bort vagy pálinkát (Szóráth Kisüsti Pálinka) kóstolhat meg a fesztivál ideje alatt.

Borútlevelek elővételben az interneten, a helyszínen az információs pontokon vásárolhatók a fesztiválbérlet mellé.

Szűcs Pincészet

12
Tállya, Honvéd utca 1.

A pincészet tulajdonosa Szűcs Ferenc, aki Tállyán hét hektár szőlőterületen gazdálkodik. A szőlők a történelmi, első osztályú Somszög, Bohomály, Hasznos és Patócs dűlőkben terülnek el, kiváló, vulkanikus talajon, amely igen minerális és vastag borokat ad. A pincészet arra törekszik, hogy a borokon keresztül bemutassa a tállyai dűlők egyediségét és nagyszerűségét. A Szűcs Pincészet tulajdonosa a Tállya Wines közösség tagja, amelyben három másik társával együtt a tállyai borok megismertetésén tevékenykedik.

Zsadányi Pincészet

6
Lavotta u. 10.

A pincészet feltárja és megmutatja azokat a titkokat, amelyek Tokaj-Hegyalján a tállyai dűlőkben rejlenek, azokat a jellegzetességeket, amelyeket a vulkáni kőzetek, ásványok hoznak létre a karakteres, magas koncentrációjú és minerális furmintokban, nőiesen lágy hárslevelűkben és nem utolsósorban a kiváló minőségű aszúkban. Az évszázadok alatt kialakult hagyományokat tiszteletben tartva, de a 21. század ízlésének megfelelően olyan magas minőségű tokaji borokat kívánunk megalkotni, amelyek önálló karakterrel rendelkeznek és jellegzetesen csak a tállyai dűlőkben születhetnek. Hiszünk abban, hogy az egykor királyok által szeretett és kedvelt bor mára minden ember szerelmévé válhat, és bízunk abban, hogy egyre többször kerül az Önök asztalára is!

Programok:
borkóstolás, beszélgetés a teraszon a nyitvatartási idő alatt

Somszög birtok, Barta Péter

9
Tállya, Bocskai u. 18.

A Somszög birtok tulajdonosa, Barta Péter szenvedélyesen dolgozik a tállyai borok népszerűsítésén, a Hegyalját egykor meghatározó, sikerre vivő értékek feltámasztásán. A Tállya Wines közösség egyik alapítója, amely friss energiákat hoz a nagy múltú településre. Szőlőterületei a Somszög és a Patócs dűlőkben találhatók, a birtok névadója Tállya egyik első osztályú történelmi dűlője, délnyugati kitettséggel, erősen riolitos talajjal. Szépen is hozzák a Somszög-borok a környékre jellemző mineralitást, párosítva gyümölcsösséggel, finom, izgalmas fűszerességgel.

Program: borterasz, kóstolások, finom zenék, ráérős beszélgetések

Homoky Pincészet

10
Rákóczi u. 49.

Dédnagyapánk 1886-ban készítette el első borát Tállyán. Jelenleg a negyedik generáció veszi át a birtok irányítását. A szőlőben és a borban is a természetességre törekszünk. Borainkkal a tállyai termőhelyet szeretnénk bemutatni. Évről évre sokat kísérletezünk, hogy minél közelebb kerüljünk ehhez. Száraz dűlőszelektált és fajtaboraink mellett megtalálhatók a különböző maradékcukor-tartalmú édes és a szamorodni, aszú borok is.

SZÓLÓ

11
Tállya, Bocskai u. 19.

Biodinamikus gazdálkodást folytatunk, célunk, hogy az ember és a természet teljes összhangban tudjon együttműködni, és természetes alapanyagból készült, kompromisszummentes borok kerüljenek a palackba. Tíz hektáron gazdálkodunk, Tállya kiemelt dűlőin. A borkészítésben a helyi hagyományokat ötvözzük a technológiai újításokkal. Arra törekszünk, hogy beavatkozás nélkül tudjuk támogatni az alapanyagot a borrá válás útján, és ezen keresztül mutassuk meg a termőhely és az évjárat adta lehetőségeket.

Programok:
Szombat: 11:00–13:00 Kisbuszos dűlőkirándulás a Heténybe (lásd sport programoknál)
Szombat: 15:30–17:00 SZÓLÓ Natúr – Tállya természetes arca
A borkóstoló ára 7000 Ft/fő, Kerekdomb karszalaggal 5000 Ft/fő
Regisztráció: timea@szolo.eu, +36 30 968 5340

Merum

21
Tállya, Rózsa utca 34.

A Merum Pincészetet Farkas Dezső és családja alapította Tállyán 2015-ben, egy közel 300 éves, műemlék jellegű épületben. 2,4 hektáros szőlőterületeink a Sárospataki Hosszú-hegy Darnói részén, andezit törmelékes nyiroktalajon, dél-délnyugati fekvésben, valamint a tállyai Pipiske dűlőben, riolittufás erdőtalajon találhatók. Szélsőségektől mentes borászati filozófiánk szerint évente húsz–negyven hektoliter száraz, félszáraz, késői szüretelésű bort készítünk. Pincészetünkhöz kapcsolódik vendégszobánk, ahol vendégeink aktív pihenését vezetett e-bike dűlő- és tematikus túrákkal segítjük.

Programok:
Vezetett e-bike dűlőtúrák a tállyai dűlőkben (sz., v.: 09.00–12.00);
vezetett e-bike dűlőtúrák a Mádi dűlőkben (sz., v.: 13.00–16.00).
A túra részvételi díja 6000 Ft/fő, jelentkezés telefonon: +36 20 478-6382
Lévai Ádám grafikusművész LÉTVÁGY című kiállítása az udvarban.
Tárlatvezetés és megnyitó szombaton 16.00–17.00.
A kiállítás megnyitóján fellép: Krulik Zoltán (Makám).

Budányi Pincészet

17
Tállya, Rákóczi út 22.

Családi pincészetünk vendéglátással, borkóstolásokkal és a tokaji borok forgalmazásával foglalkozik. Szőlőterületeink Tállyán, Mádon és Szerencsen találhatók. Munkánkban arra törekszünk, hogy egyre kiválóbb borok szülessenek a kezeink alatt, amelyek tovább öregbíthetik Tokaj-Hegyalja hírnevét.

Programok: borkóstolások
Étkezési lehetőségek: vadpörkölt savanyúval; babgulyás ház kenyérrel, borkorcsolyák

Szalóczi Pincészet

15
Rákóczi u. 51.

A Szalóczi Pincészet egy családi tulajdonban lévő és üzemeltetett pincészet, 2014 óta a borokat apa-fia együttműködve készítjük. Tökéletesen kiegészítjük egymást, és mivel apukám mindig partnerként kezelt a családi borászatban, így éreztem a sok munka gyümölcsét. A fiatalos gyümölcsös borok mellett megtalálhatók a hagyományos érleléssel készítettek is. 2021-ben a Vinagora borversenyen aranyérmet szereztünk egy hatputtonyos aszúval, és a Meggyesek furmintunkat is ezüstéremmel díjazták a Winelovers top 100-on.

Rózsa Pincészet

23
Tállya, Rákóczi u. 11.

A tősgyökeres, harmadik generációs, szőlész-borász végzettségű szakember célja a minőségi szőlőtermesztés mellett olyan bor készítése, amely elegáns, nemes, letisztult, tükrözi a borász egyéniségét, egyediségét, valamint a termőhelyet. Pincészetünkre jellemző kifejezések: gyökerek, hagyomány, egyszerűség, tisztaság, öröm, türelem, innováció, megújulás, fejlesztés, szakmaiság.

Program: lásd a napi bontás és sport programok oldalon (dűlőtúra) Borútlevéllel kóstolható borok: 2020 „EGYÜTT” száraz Furmint vagy 2019 Hárslevelű, száraz vagy szombat 14.30–17.00 között pincelátogatás, borkóstolás (csak szombaton!)

 

Kardos Borászat

23
Tállya, Rákóczi u. 11.

Családi gazdálkodásunk első tőkéje 1969-ben került elültetésre. Jelenleg hét hektár szőlőterületen termelünk, három település hét dűlőjében. A területek vulkanikus hegyvonulaton helyezkednek el, ezért agyagásványokban, kvarcban, zeolitban gazdag talaj biztosítja boraink mineralitását. A család legfiatalabb szakmai tagja Kardos Tamás, aki szőlővel és borral is foglalkozik immár a harmadik generációban. Fiatalos, lendületes stílusa mellett teljes mértékben tiszteli a hagyományokat, fogékony az innovációkra.

Dévabor

23
Tállya, Rákóczi u. 11.

Hausel Dóra Éva vagyok, Tállyán, a Tokaji borvidéken nőttem fel. Szüleim már egészen kicsi korom óta a borászkodás irányába terelgettek. Itt, Magyarországon, majd Németországban tanultam tovább, több országban dolgoztam borászként, aztán jött egy nagy váltás az életemben. Délkelet Ázsiában, majd később Grúziában éltem, utaztam, tapasztalatokat szereztem, de a kalandvágyam sosem csillapodik. Most saját boraimat készítem Dévabor márkanév alatt. Fontosnak tartom az edukációt, így indítottam a Tanulj a borokról podcastomat.

Bagolyvár Pince

20
Rózsa u. 3.

Családunk az 1800-as évek elejétől él településünkön. Őseink kötődtek a szőlőműveléshez, borkészítéshez. Jelenleg a dédnagyapám által 1951-ben vásárolt műemlék lakóházban lakunk, amely az 1600-as években épült, illetve itt található a körülbelül hatszáz éves, kézzel ásott, több ágú borospincénk, amelyben tölgyfahordókban érleljük borainkat, amelyek tradicionális kézműves módszerekkel készülnek, és a száraztól az aszúesszenciáig az egész tokaji palettát lefedik. Szőlőültetvényeink Tállya öt különböző dűlőjében, négy és fél hektáron terülnek el, így garantálva a különleges ízvilágot az akár harminc–ötven éves szőlőtőkék által.

Program: borkóstolás, pincetúra. Étkezés: töltött káposzta (szombaton)

Szóráth Kisüsti Pálinka

26
Tállya, Dobogó út 18.

A Szóráth Kisüsti Pálinka hagyományos, kétszeres lepárlással készül a több évtizedes családi vállalkozás pálinkafőzdéiben, Tokaj-Hegyalján és a Gönczi Barack termőhelyén. Szőlő- és törkölypálinkáikat a borvidék ikonikus szőlőfajtáiból érlelik. Gönczi barackpálinkájuk, vadbirsük lekvárosan édes finomság. Illatos és hosszan tartó ízű pálinkáik a termőhely egyedi karakterét mutatják. Pálinkáik a hivatalos országos versenyeken az elmúlt években több „országgyőztes” (kategória champion) minősítést is elnyertek, a Nemzeti Pálinkakiválóságok válogatásába is bekerültek.

Program: Bemutató beszélgetések a nyitvatartás ideje alatt, folyamatosan a vendégek rendelkezésére állunk: a hagyományos magyar, kétszeres lepárlású kisüstipálinka-főzésről, a kisüsti pálinkákról, igény szerint a termékpalettánkról a pálinkákból választhatnak, és annak szakértő bemutatása (az aktuális termékárlista szerint a pálinkák ára, a bemutatásért külön díjat nem számítunk fel).

Palota Borház

24
Tállya, Csokonai tér 7.

A Palota dűlő lábánál található borászatunk ismét megnyitja kapuit az érdeklődők előtt. A huszonegy hektáros pincészetet 2002-ben alapították. A területeken található furmint, sárga muskotály, kövérszőlő és Zéta is.A megújult Palota Borházat a fiatalos lendület, a szőlő és a bor iránti szerelem jellemzi.

Európa Centruma Pinceborozó

19
Palota út 16.

Az Európa Centruma Pinceborozó Tállyán zöldövezetben, a Palota úton található. A pinceborozóban és a kerthelyiségben hatvan-hatvan fő foglalhat helyet. A magyaros vendéglátás a hangulatos pincerendezvények lebonyolítására, borkóstolással egybekötött egytálételek elfogyasztására alkalmas. A csodálatos hangulatú parkban kapott helyet a fenyőgerendákból épült vendégház, amely nyolc szobával rendelkezik. Nyáron az üdülő vendégek fürödhetnek a parkban lévő, fedett úszómedencében.

A pincészetben hordós bort kóstolhatunk.

Program: az Európa Centruma Pinceborozó és a Vendégház létesítményeinek bemutatása. A vendégházban lévő falfestmények megtekintése.

Rácz és Koroknay Pince

18
Tállya, Rákóczi út 24.

Két tősgyökeres család, kit összeköt egy házasság. Generációk óta tartó szerelem, mi a szőlőkhöz köt, és onnan el nem enged. Minden dűlőhöz fűződik egy-egy kedves történet. Nyírjes, Hetény, Őz-hegy „Tállya”, és ezek mesés kilátása. Köves-hegy, Sas-alja mind-mind dűlők
neve, tüzes bájos ital, annak minden nedve. Hagyományos módon készülnek boraink, hordóban érnek tovább, hosszú ideig. A pincének mesélnek nemes falai: Hisz 300 év hosszú idő, van is mit regélni. Megőriztünk mindent, mit ránk hagytak az ősök, még ha emiatt nem is lettünk hősök.

Dudovics Pincészet

13
Rózsa u. 6.

A többtagú családi pinceegyüttes a 17–18. században épült, és mintegy 600 hektoliter bor hagyományos, tölgyfahordós érlelésére alkalmas. Az érlelés ideális körülményeit a vastag riolittufa falak, az évszázados nemes penész (Cladosporium cellare) és az állandó 10-11 Celsius-fok hőmérséklet biztosítja. Pincénkben a borok hagyományos eljárással, derítés és szűrés nélkül, tölgyfahordóban érlelődnek.

Program: borkóstolás