Kerekdomb Fesztivál Tállya fejléc kép

PINCEMUSTRA

PINCEMUSTRA ÉS A TÁLLYAI BORSOR BEMUTATÁSA


Pincemustra a Tállyai Történelmi Borút Egyesület tagjainak pincéiben

A hagyományos borkészítési eljárás iránt érdeklődők számára a Borút Egyesület egész nap látogatható borkóstolókat kínál a megjelölt pincészeteknél. A nyitott pincék borkóstolási lehetőséggel és házias ételekkel várják a betérőket. A felsorolt pincékben a borokat a Borútlevél megváltása után lehet megkóstolni.
Kis Borútlevél: 1500 Ft, amellyel a pincemustrán részt vevő tállyai helyszíneken egy konkrét bort kóstolhat meg a fesztivál ideje alatt.
Nagy Borútlevél: 6000 Ft, amellyel a pincemustrán részt vevő tállyai helyszíneken egy prémium bort kóstolhat meg a fesztivál ideje alatt.

Borútlevelek elővételben az interneten, a helyszínen az információs pontokon vásárolhatók a fesztiválbérlet mellé.

TR Borászat Tokaj

14

Tállya, Palota-dűlő. 15 perc sétára a Mailloth-kastélytól a Nyerges utcán keresztül, kisház a szőlőben. 48.2363, 21.2403

Ökológiai szőlőművelés és borkészítés.A szőlőben kb. 1 kg-os tőketerheléssel dolgozunk. A szeptember elsejei kézi szüretet követően gyengéd egész fürtös préselés és spontán erjesztés acéltartályban. 70%-át 300 literes zempléni Kádár tölgyfa hordóban érleltük 8-9 hónapon keresztül. Rossz idő esetén a Mailloth-kastélyban találjátok meg őket.

Aranynap Borászat és Vendégház

22
Tállya, Rákóczi u. 45.

Ebben a hegyek által ölelt, mesebeli klímájú öbölben, a vulkanikus rögökön a szőlő igazi otthonra lel. Minden adott hozzá, hogy egyedi borok szülessenek! Természethű gazdálkodással, hagyományos borkészítéssel, gondos emberi odafigyeléssel születnek boraink. Ezt a filozófiát követve a borok a termőhely, a talaj, a klíma és a szőlőfajta adottságait tükrözik vissza, mely évről-évre más, egyedi és megismételhetetlen! Vidéki ízekkel, hangulatos borterasszal várunk az Aranynap Vendégház és Borászat udvarán.

IN Borászat

29
Tállya, Nyerges u. 8.

A Nyerges udvar / Prés bár 0,35 ha kis területéről 2021-ben elkészítette első saját borát, második tételként 2022-ben elkészült habzó borunk is.Mindkét bor alapját a furmint és a hárslevelű, Tokaj Hegyalja két legnépszerűbb szőlőfajtája adja.

ESKOL Pince

29
Tállya, Nyerges u. 8.

Borászatunkat 2021-ben alapítottuk a Tokaj-Hegyaljai borvidéken, Tállyán. Jelenleg 2 hektáron gazdálkodunk, és készítjük borainkat. Hisszük, hogy minőségi bor csak és kizárólag minőségi szőlőből készülhet, ezért dűlőinken szigorú hozamkorlátozást, és évközbeni fürtválogatást alkalmazunk. A borkészítés modern acéltartályokban történik, amit kézi szüret előz meg. A szőlőket kíméletesen préseljük, majd irányított technológiával erjednek boraink. Évjárattól függően borainkat finomseprőn tartjuk 4-6 hónapig.

T3 Borászat

31
Nyerges u. 10. melletti sarok

3 barát – 3 karakter – 1 közös projekt – Borban gondolkodunk. Mikroborászatunkat hárman Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből származó fiatalemberként 2020-ban alapítottuk tállyai központtal. Célunk, hogy jó adottságokkal rendelkező tokaj-hegyaljai területekről, elsődlegesen az X és Y generáció fogyasztóit megcélozva, a piaci igényeknek megfelelő, kiemelkedő minőségű bort készítsünk. Nagy hangsúlyt fektetünk a friss, primer aromákat megőrző, a terroirt leginkább megmutatni tudó borok előállítására. Jelenleg 1 hektáron gazdálkodunk (Tállya: Görbe dűlő, Tokaj: Teleki dűlő, történelmi első osztályú területek), 2022-ben 0,7 hektár szőlő telepítettünk újra (Rátka: Közép-hegy).

Zsadányi Pincészet

6
Lavotta u. 10.

A pincészet feltárja és megmutatja azokat a titkokat, amelyek Tokaj-Hegyalján a tállyai dűlőkben rejlenek, azokat a jellegzetességeket, amelyeket a vulkáni kőzetek, ásványok hoznak létre a karakteres, magas koncentrációjú és minerális furmintokban, nőiesen lágy hárslevelűkben és nem utolsósorban a kiváló minőségű aszúkban. Az évszázadok alatt kialakult hagyományokat tiszteletben tartva, de a 21. század ízlésének megfelelően olyan magas minőségű tokaji borokat kívánunk megalkotni, amelyek önálló karakterrel rendelkeznek és jellegzetesen csak a tállyai dűlőkben születhetnek. Hiszünk abban, hogy az egykor királyok által szeretett és kedvelt bor mára minden ember szerelmévé válhat, és bízunk benne, hogy egyre többször kerül az Önök asztalára is!

Programok: borkóstolás, beszélgetés a teraszon a nyitvatartási idő alatt

Rózsa Pincészet

23
Tállya, Rákóczi u. 11.

A tősgyökeres, harmadik generációs, szőlész-borász végzettségű szakember célja a minőségi szőlőtermesztés mellett olyan bor készítése, amely elegáns, nemes, letisztult, tükrözi a borász egyéniségét, egyediségét, valamint a termőhelyet. Pincészetünkre jellemző kifejezések: gyökerek, hagyomány, egyszerűség, tisztaság, öröm, türelem, innováció, megújulás, fejlesztés, szakmaiság.

Program: Lásd a programok és a sport programok fülön.

 

FIGI ÉS LIPIKE

28
Tállya, Bocskai utca 14.

A fesztivál három napja igazi gasztroünnep, a két gourmet csirkefogó ennek megfelelően készül az eseményre. Egyszerű, de annál nagyszerűbb ételekkel várják majd a korgó gyomrú fesztiválozókat, akiknek természetesen isteni tállyai borokkal is tudnak szolgálni. Idén megint a már jól bevált La Marzocco gépen készítik a Gianni Frasi kávét, de biztos, hogy bepakolják az épp aktuális világos pörkölésű
kedvencüket is. Várunk mindenkit a szokott helyen: a kényelmesen berendezett udvaron szólni fog a zene, lesz gintonik és más nyalánkságok, meg persze jó hangulat. Gyere és eresszük el együtt a hajunkat…

09. 16. | szombat | 16.00–18.00 TOKAJMAGIC: akác, tölgy, kerámia, amfóra…? Játékos vakkóstoló Ripka Gergellyel

Mindig szeretted volna megtudni, mit ad/nem ad hozzá a fahordó vagy éppen az acéltartály a benne készült borhoz? Ripka Gergely, a TokajGuide (Best European Wine Book/2021) szerzője kalauzolja el a szerencséseket a borok és ízek útvesztőjében egy remek hangulatú vakkóstolón különféle érlelésű borokon keresztül. 6-8 nagyszerű tétel várható: lesz közte tölgyben, akácban, amfórában, kerámiában érlelt tokaji is. Ezt az élményt kár lenne kihagyni!
Belépő: 7600 Ft/fő. Regisztráció: hello@tokajmagic.hu

 

Hollókői József Pincészete, Borok királya Kft.

3907 Tállya, Lavotta utca 9.

Családunk ötödik generációja viszi tovább a szőlő és a bor szeretetét. A Hollókői család a településünkön egybeforrt a szőlő és borkészítés mesterségével. Sokévnyi megfeszített munkám eredménye, hogy 2004-ben a szakmai zsűri nekem adta a Tokaj-Hegyalja Év Borásza megtisztelő címet. A családnak 11 hektár szőlőültetvénye van, a régi engedélyezett fajtákból. 3 nagyobb területen termelünk szőlőt a Nyerges, Jónap és Pipiske dűlőkben.

Kardos Borászat

18
Tállya, Rákóczi út 26.

Családi gazdálkodásunk első tőkéje 1969-ben került elültetésre. Jelenleg 7 hektár szőlőterületen termelünk, 3 település 7 dűlőjében. A területek vulkanikus hegyvonulaton helyezkednek el, ezért agyagásványokban, kvarcban, zeolitban gazdag talaj biztosítja mineralitását borainknak.

Somszög birtok, Barta Péter

9
Tállya, Bocskai u. 18.

A Somszög birtok tulajdonosa, Barta Péter szenvedélyesen dolgozik a tállyai borok népszerűsítésén, a Hegyalját egykor meghatározó, sikerre vivő értékek feltámasztásán. A Tállya Wines közösség egyik alapítója, amely friss energiákat hoz a nagy múltú településre. Szőlőterületei a Somszög- és a Patócs-dűlőkben találhatók, a birtok névadója Tállya egyik első osztályú történelmi dűlője, délnyugati kitettséggel, erősen riolitos talajjal. Szépen is hozzák a Somszög-borok a környékre jellemző mineralitást, párosítva gyümölcsösséggel, finom, izgalmas fűszerességgel.

Program: borterasz, kóstolások, finom zenék, ráérős beszélgetések

Homoky Pincészet

10
Rákóczi u. 49.

Az első borunk 1886-ban készült el Tállyán. Jelenleg a 4. generáció veszi át a birtok irányítását. A szőlőben és a borban is a természetességre törekszünk, hogy termőhelyeink egyediségét a lehető legszebben és legmélyebben tudjuk bemutatni. Száraz, dűlőszelektált boraink mellett megtalálhatók a különböző maradékcukor-tartalmú édes borok és a szamorodnik, aszúk is.

SZÓLÓ

11
Tállya, Bocskai u. 19.

Biodinamikus gazdálkodást folytatunk, célunk, hogy az ember és a természet teljes összhangban tudjon együttműködni, és természetes alapanyagból készült, kompromisszummentes borok kerüljenek a palackba. 10 hektáron gazdálkodunk, Tállya kiemelt dűlőiben. A borkészítésben a helyi hagyományokat ötvözzük a technológiai újításokkal. Arra törekszünk, hogy beavatkozás nélkül tudjuk támogatni az alapanyagot a borrá válás útján, és ezen keresztül mutassuk meg a termőhely és az évjárat adta lehetőségeket.

Programok:
Szombat: 11:00–13:00 Kisbuszos dűlőkirándulás a Heténybe (Lásd a sport programok fülnél)
Szombat: 15:30–17:00 SZÓLÓ Natúr – Tállya természetes arca
A borkóstoló ára 7000 Ft/fő, Kerekdomb karszalaggal 5000 Ft/fő
Regisztráció: timea@szolo.eu, +36 30 968 5340

Szűcs Pincészet

12
Tállya, Honvéd utca 1.

A pincészet tulajdonosa Szűcs Ferenc, aki Tállyán hét hektár szőlőterületen gazdálkodik. A szőlők a történelmi, első osztályú Somszög, Bohomály, Hasznos és Patócs dűlőkben terülnek el, kiváló, vulkanikus talajon, amely igen minerális és vastag borokat ad. A pincészet arra törekszik, hogy a borokon keresztül bemutassa a tállyai dűlők egyediségét és nagyszerűségét. A Szűcs Pincészet tulajdonosa a Tállya
Wines közösség tagja, amelyben három másik társával együtt a tállyai borok megismertetésén tevékenykedik.

Merum

21
Tállya, Rózsa utca 34.

A Merum Pincészetet Farkas Dezső és családja alapította Tállyán 2015-ben, egy közel 300 éves, műemlék-jellegű épületben. 2,4 hektáros
szőlőterületeink a Sárospataki Hosszú-hegy Darnói részén, andezit törmelékes nyiroktalajon, dél-délnyugati fekvésben, valamint Tállyai Pipiske-dűlőben, riolittufás erdőtalajon találhatók. Szélsőségektől mentes borászati filozófiánk szerint évente 20–40 hektoliter száraz, félszáraz, késői szüretelésű bort készítünk. Pincészetünkhöz kapcsolódik vendégszobánk, ahol vendégeink aktív pihenését vezetett e-bike dűlő- és tematikus túrákkal segítjük.

Programok:
Gyalogos dűlő- és vártúra 4 bor kóstolásával (Lásd a sport programoknál).
E-bike dűlőtúra, a Golopi és Monoki reneszánsz várkastélyok érintésével 4 borkóstolásával (Lásd a sport programoknál).
Lévai Ádám grafikusművész kiállítása. Megnyitó szombaton 11:00

Budányi Pincészet

17
Tállya, Rákóczi út 22.

Családi pincészetünk vendéglátással, borkóstolásokkal és a tokaji borok forgalmazásával foglalkozik. Szőlőterületeink Tállyán, Mádon és Szerencsen találhatók. Munkánkban arra törekszünk, hogy egyre kiválóbb borok szülessenek a kezeink alatt, amelyek tovább öregbíthetik Tokaj-Hegyalja hírnevét.

Programok: borkóstolások
Étkezési lehetőségek: vadpörkölt savanyúval;
babgulyás ház kenyérrel, borkorcsolyák

Szalóczi Pincészet

15
Rákóczi u. 51.

A Szalóczi Pincészet egy családi tulajdonban lévő és üzemeltetett pincészet. 2014 óta a borokat apa-fia együttműködve készítjük. Tökéletesen kiegészítjük egymást, és mivel apukám mindig partnerként kezelt a családi borászatban, így éreztem a sok munka gyümölcsét. A fiatalos gyümölcsös borok mellett megtalálhatóak a hagyományos érleléssel készítettek is. 2021-ben a Vinagora borversenyen aranyérmet szereztünk egy 6 puttonyos aszúval, és a Meggyesek furmintunkat is ezüstéremmel díjazták a Winelovers top 100-on.

Dévabor – Hausel Dóra Éva – Tokaj Aranya Szövetkezet

25
Rákóczi út 82.

Hausel Dóra Éva borász, podcast szerző. Tállyán a Tokaji borvidéken nőttem fel és a szüleim már egészen kicsi korom óta a borászkodás irányába terelgettek. Itt Magyarországon majd Németországban tanultam, dolgoztam borászként aztán jött egy nagy váltás az életemben.Délkelet Ázsiában majd később Grúziában éltem. 2020 óta élek itthon, és azóta szőlészkedem, borászkodom, és tavaly indítottam saját podcast csatornámat Salut! Borpodcast néven.

Programok: Lásd a programok fülnél.

Bagolyvár Pince

20
Rózsa u. 3.

Családunk az 1800-as évek elejétől él településünkön. Őseink kötődtek a szőlőműveléshez, borkészítéshez. Jelenleg a dédnagyapám által 1951-ben vásárolt műemlék lakóházban lakunk, amely az 1600-as években épült, illetve itt található a körülbelül 600 éves, kézzel ásott, több ágú borospincénk, amelyben tölgyfahordókban érleljük borainkat, amelyek tradicionális kézműves módszerekkel készülnek, és az egész tokaji palettát lefedik, a száraztól az aszúesszenciáig. Szőlőültetvényeink Tállya öt különböző dűlőjében, 4,5 hektáron terülnek el, így garantálva a különleges ízvilágot az akár 30–50 éves szőlőtőkék által.

Program: borkóstolás, pincetúra. Étkezés: töltött káposzta (szombaton)

Gajdócsi Borászat

26
Rózsa u. 36.

Családi borászatunk 1996-óta van jelen Tállyán, jellemzően meredek, hegyi szőlőterületeken gazdálkodunk. Meghatározó szőlőfajtánk az öreg tőkés Hárslevelű az 1960-as évekből származó ültetvényről, amit a hagyományos Furmint és Sárgamuskotály fajták egészítenek ki. Boraink fahordós erjesztéssel készülnek, a kiemelkedő fekvéseknek köszönhetően gyümölcsös-mazsolás, többnyire természetes cukortartalommal is rendelkező borokat készítünk. A borkóstoláshoz kemencés borkísérő falatokat kínálunk.

Program (délelőtt): Zempléni és bükki üveghuták emlékei, hutaüvegek a borászatban és a ház körül, a borkimérések történelmi üvegei (porciós- és kocsmai üvegek) és a Tokaji borospalack kialakulása.

Palota Borház

24
Tállya, Csokonai tér 7.

A Palota Borház Szőlőbirtok és Pincészet a Tokaji borvidéken, Tállyán található, Európa mértani középpontjában. 2006-ban alakult a birtok, jelenleg 21 ha kiterjedésű és nevét a történelmi Palota dűlőről kapta. A hagyományokat őrizve és tiszteletben tartva készítjük borainkatkihasználva a modern borászati technológia lehetőségeit is. A birtok tradicionális földalatti pincesorral és korszerű acéltartályokkal is rendelkezik. Boraink Furmint, Sárga Muskotály és Hárslevelű szőlőfajtákból készülnek, fiatalos szemlélettel korunk fiatal generációjának.

Program: Lásd a programok fülnél

Európa Centruma Pinceborozó

19
Palota út 16.

Az Európa Centruma Pinceborozó Tállyán zöldövezetben, a Palota úton található. A pinceborozóban és a kerthelyiségben 60-60 fő foglalhat helyet. A magyaros vendéglátás a hangulatos pincerendezvények lebonyolítására, borkóstolással egybekötött egytálételek elfogyasztására alkalmas. A csodálatos hangulatú parkban kapott helyet a fenyőgerendákból épült vendégház, amely 8 szobával rendelkezik. Nyáron az üdülő vendégek fürödhetnek a parkban lévő, fedett úszómedencében.

Program: az Európa Centruma Pinceborozó és a Vendégház létesítményeinek bemutatása. A vendégházban lévő falfestmények megtekintése. Hagyományos szőlő feldolgozás, gépeinek bemutatása, szőlő préselés. Csemege szőlőből préselt must kóstolás.Szept.16 11:30-tól Szent Vencel napi megemlékezsé ünnepi műsorral.

Dudovics Pincészet

13
Rózsa u. 6.

A többtagú családi pinceegyüttes a 17–18. században épült, és mintegy 600 hl bor hagyományos, tölgyfahordós érlelésére alkalmas. Az érlelés ideális körülményeit a vastag riolittufa falak, az évszázados nemes penész (Cladosporium cellare) és az állandó 10-11 Celsius-fok hőmérséklet biztosítja. Pincénkben a borok hagyományos eljárással, derítés és szűrés nélkül, tölgyfahordóban érlelődnek.

Program: borkóstolás, szombaton vadpörkölt